Space Block Hanoi Model

This is an experimental project by Kazuhiro Kojima. What is interesting is how CFD [computational fluid dynamics] is used to evaluate and assist in the design. From the article “Design of a porous-type residential building model with low environmental load in hot and humid Asia“, the study shows an approach for designing housing in our local tropical climate SG. The methodology used here clearly departs from present public housing strategies in SG, that are monotonous and lack of communal interaction within the building itself.
Space Block Hanoi Model

-location: Hanoi, Vietnam
-principal use: experimental housing
-site area: 271.27m2
-building area: 271.27m2
-total floor area: 466.71m2
-structure: reinforced concrete
-scale in building: 4 stories and 2 penthouses
-maximum height: 16,610mm
-architects:  Kazuhiro Kojima + Kojima Lab., Tokyo University of Science + Magaribuchi Lab., The University of Tokyo
pict3pict2

Advertisements

4 responses to “Space Block Hanoi Model

  1. Wow crazy stuff, form follows flow, I’m going to try it out.

  2. I think there is seriously a lack of understanding of the spatial planning. if you dissect it out carefully, there are pockets of breather space where the vietnameses use. they play badminton, lounge around, and eat dinner in these open spaces. The architect took special care to understand the way viets socialize and use their spaces traditionally. There is a strong culture of dining outdoor and gathering in a common space with fellow neighbours. Just becase it is white-washed and rectilinear, that does not mean it is monotonous. It’s such a superficial passing remark.

    • thanks for the comment. I think you have a serious lack of understanding here. i was referring the to the housing strategies in SG that are monotonous and not the project itself. obviously SG already means its not vietnam?? please open you eyes to read before giving out such careless comments.

  3. This sounds very interesting. I wonder if they have done a follow up assessment of the housing complex to see if energy/air conditioning usage has really been reduced over the years.

    Also I was wondering where you got these colored diagrams of the building. I would love to see how the apartments ended being divided and variegated.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s